Goedkoop lenen. Hoe doe je dat?

goedkope lening

Tegenwoordig kan je goedkoop lenen, hoor je wel eens. Men heeft het dan zo goed als altijd over de historisch lage rentevoeten. Maar goedkoop lenen doe je eigenlijk zelf. Aan de voorwaarden van de financiële markten kan je niets veranderen. Maar je kan wel leren hoe je als klant het beste beweegt binnen deze markt. Enkele tips.

Een lening aangaan is altijd een extra kost voor je budget. Laat dat duidelijk zijn, je krijgt wel geld ter beschikking, maar je moet dat geld ook helemaal terug betalen, met nog een extra kost erbovenop. Hoeveel die kost precies is, dat kan je makkelijk zelf berekenen. Niet met pen en papier of een rekenmachine. Maar door een lening simulator te openen op een website van een bank of andere kredietverstrekker. Daar kan je in een mum van tijd bekijken hoeveel een lening kost en wat je maandelijks moet betalen.

De kost van een lening zie je vaak vermeld staan als JKP. Een afkorting die staat voor Jaarlijks Kosten Percentage. Een bank is bij wet verplicht om die kosten bij een simulatie te vermelden, zodat een potentiële klant alle informatie van de eerste keer heeft en niet de kleine lettertjes moet gaan lezen. Als het om geld gaat dan willen mensen weten hoeveel ze kunnen lenen en hoeveel het maandelijks zal kosten. Net daarom is de lening simulator uitgevonden door banken. Potentiële klanten hoeven dan niet naar een bank te gaan om informatie te verkrijgen en kunnen alles zelf online doen vanaf de computer thuis.

Banken beconcurreren elkaar en bieden potentiële klanten een zo scherp mogelijk JKP aan. Sommige mensen blijven vaak bij de bank waar ze al jaren klant zijn, voor het gemak. Maar gaan niet vergelijken als ze een lening willen aanvragen. Dat kan nadelig uitkomen als je net klant bent bij een dure bank. Duur in de zin van hoge kosten bij leningen en diensten. Als daar een goede service tegenover staat kan je nog zeggen dat dat het goed maakt. Hoewel…

Als je het echt voelt in je portefeuille, dan moet je je mening misschien toch eens herzien. Betaal je liever te veel om op het einde van de maand te weinig over te houden voor andere zaken? Of wil je er zeker van zijn dat je de goedkoopste lening hebt? Dan moet je aan de slag op de computer en leningen gaan vergelijken. Je kan de bankrekening bij je oude bank houden, een bank staat toe om een lening te geven als je er geen bankrekening hebt staan. Maar in sommige gevallen kan veranderen van bankrekening je een nog lager JKP opleveren. Dus waarom zou je het niet doen? Vandaag de dag is dat ook niet moeilijk. Een rekening open je vlug en makkelijk online.

Maak dus wat tijd vrij en doe een kleine moeite om even de verschillende aanbiedingen naast elkaar te leggen. Zoals gezegd moet je er zelfs de deur niet meer voor uit dankzij het internet. Een paar uurtjes onderzoek leveren je al snel een fikse besparing op de komende maanden of jaren.
Start hier je aanvraag voor een lening!