Hoe financier ik de aankoop van een buitenverblijf?

vakantiewoning

Overweeg je om een tweede verblijf te kopen? Heb je je oog laten vallen op een klein huisje in de Ardennen? Of een appartement aan de kust. Of misschien zelfs een stek in het buitenland? Geen slecht idee. Vastgoed kan immers een goede investering zijn. Bovendien kan zo’n tweede verblijf je heel wat vakantiegenot bezorgen. Maar wat komt er allemaal bij kijken?

Binnen- of buitenland?

Is de bewuste tweede woning in België gelegen, dan is het in principe vrij gemakkelijk om hiervoor een lening te verkrijgen. De hypotheek heeft dan immers betrekking op een onroerend goed in eigen land, waardoor het risico voor je kredietverstrekker beperkt is. Die zal uiteraard op basis van je inkomen en je kosten nagaan of je nog de financiële ruimte hebt om dit project aan te gaan. Rust er overigens nog een hypotheek op je eerste gezinswoning? In dat geval is het mogelijk om het reeds terugbetaalde gedeelte van dit krediet opnieuw aan te wenden voor de aankoop van je tweede woning.

Overweeg je om een tweede verblijf in het buitenland te kopen? In dat geval zal je bank wellicht voorstellen om een hypotheek te nemen op je eerste woning die gelegen is in België. Dat is uiteraard niet zonder risico’s: bij eventuele problemen riskeer je beide woningen te verliezen. Sommige kredietverstrekkers hebben hiervoor echter speciale formules en diensten uitgewerkt.  Zoals steeds luidt het devies informatie vergaren en vergelijken op het internet.

Persoonlijk gebruik of verhuren?

Wat je eerst voor jezelf moet bepalen, is wat het doel wordt van het buitenverblijf. Wil je dit gaan verhuren of wil je er zelf intrek nemen op de momenten dat je dat graag wil? Daarnaast moet er rekening gehouden worden met eventuele renovaties of verbouwingen. Koop je een nieuwbouwwoning dan komen deze overwegingen waarschijnlijk niet aan bod, maar koop je een pand dat aan wat modernisering toe is dan heeft dat natuurlijk ook effect op de kosten. Verlies daarom niet het financiële totaalplaatje uit het oog en houd rekening met de toekomst. Bekijk bijvoorbeeld de kans dat je het verblijf in de toekomst met een meerwaarde kunt verkopen. Hierbij is het ook belangrijk dat je de populariteit van het gebied in acht neemt: gebieden waarbij de prijzenmarkt een opgaande trend laat zien, bieden voordelen.

Wat zegt de fiscus?

De aankoop van een tweede woning heeft ook een aantal fiscale gevolgen. Belastingvoordeel geldt trouwens enkel voor woningen in België. Een fiscaal voordeel voor de tweede woning zal in de praktijk trouwens maar een feit zijn als de eerste hypothecaire lening afgelost is. En dat is nog niet alles: in bepaalde gevallen bestaat zelfs de kans dat je door de aankoop van een tweede woning een stukje fiscale aftrek verliest op de eerste gezinswoning. Jezelf goed informeren vooraf dus.

Deze fiscale voor- en nadelen nemen niet weg dat een investering in een buitenverblijf veel rendement kan opleveren. Wanneer je het vakantiehuis of appartement voor een mooie, maandelijkse prijs kunt verhuren ben je verzekerd van een goed vast inkomen. Daarnaast is het een spannende onderneming waarmee je misschien wel weer een stap dichter bij uw droom bent.

Start hier je aanvraag voor een lening!