De voorwaarden verbonden aan een groene lening. Welke zijn dit?

foldersEnkele jaren geleden waren groene leningen razend populair. Intussen hoor je er niet meer zoveel van, doordat de voordelen ervan drastisch verminderd zijn. Tussen 2009 en 2012 bood de overheid twee zeer grote financiële voordelen voor mensen die een groene lening afsloten. Ten eerste kregen ze een korting op de intrest, een intrestbonificatie genoemd, van 1.5%. Verder kregen ze ook nog eens 40% belastingvermindering op de intresten die ze zelf als kredietnemer moesten dragen. Nu zijn deze voordelen afgeschaft, wat de groene lening ineens een pak minder populair maakt.

De groene lening bestaat echter nog steeds. Het is een vorm van lenen op afbetaling. Doordat de voorwaarden die de overheid stelde aan het verkrijgen van de intrestkorting en belastingvermindering nu wegvallen, zijn de voorwaarden voor een groene lening intussen ook minder streng. De bank of kredietverstrekker bepalen nu zelf welke voorwaarden ze aan hun lening koppelen.

De voorwaarden verbonden aan een groene lening

Energiebesparende maatregelen of renovaties

Vroeger moest 100% van het geleende bedrag gebruikt worden voor een aantal welomschreven energiebesparende maatregelen. Omdat je nu toch geen recht meer hebt op kortingen vanuit de overheid, is deze voorwaarde minder streng geworden. De meeste banken vragen dat minimum 50% van het geld gebruikt wordt voor renovaties die energiebesparend zijn.

Facturen van een erkende aannemer

Voorheen moest je elke euro die je uitgaf kunnen bewijzen aan de hand van enerzijds de factuur en anderzijds een attest ingevuld door deze geregistreerde aannemer. Intussen is ook dit minder streng geworden. De attesten zijn niet langer nodig en de meeste banken vragen voor slechts 80% van het geleende bedrag een bewijs via factuur. Deze facturen hoeven bovendien ook niet van een aannemer te zijn, ze mogen evengoed het aankoopfactuur van de winkel zijn. Op die manier kan een handige klusser ook aan de slag in zijn eigen huis en zo wat geld uitsparen op werkuren.

Eigenaar zijn van het huis

De overheid stelde dat je eigenaar, huurder, pachter… van de woning moest zijn op het moment dat je de groene lening afsloot. Banken vragen nu dat enkel de eigenaar van het huis zo’n lening afsluit.

De renovaties zijn voor privédoeleinden

Een groene lening ga je niet aan om te verbouwen aan een gebouw dat geheel of gedeeltelijk voor professionele doeleinden gebruikt wordt. Indien je bijvoorbeeld een kantoor aan huis hebt, moet je uitrekenen hoeveel procent van je renovaties voor het privégedeelte van je woning zijn. Enkel dat deel wordt door een groene lening gefinancierd. De overheid keek hier vroeger zeer streng op toe, omdat ze korting en belastingvermindering gaven. Intussen is het allemaal wat minder streng geworden.

Is een groene lening nog interessant?

Ja hoor! De intrestvoet van een groene lening ligt nog altijd lager dan een gelijkaardige lening bij dezelfde bank. Doordat de voorwaarden ook niet meer zo streng zijn, kun je veel meer met het geleende bedrag doen dan vroeger. Je krijgt het geld dan ook gewoon op je bank en hoeft niet meer met elke factuur langs de bank te lopen om zo te bekomen dat ze een deel van het geleende bedrag vrijgeven om de aannemer te betalen.

Bovendien is het nut van een groene lening dat je huis energiezuiniger wordt. Je betaald dus achteraf minder aan gas en elektriciteit, wat ook deze facturen ten goede komt.

Leave a Comment