Welke lening gaan studenten best aan?

student-loans-faster-ts-1360x860
Als student lenen lijkt niet meteen de meest verstandige beslissing, maar alles hangt af van de reden waarom je leent en de manier waarop je het doet. Lenen voor een nieuwe computer om spelletjes op te spelen of een comfortabel, elektrisch bediend bed om in te slapen, is alvast geen wijze stap. Wanneer je echter een lening aangaat om je studie te financieren of materialen aan te kopen die nodig zijn voor deze studies, zoals een laptop of handboeken, ben je niet zo slecht bezig.

Denk eerst goed na waarom je leent!

Heb je de spullen waarvoor je wenst te lenen wel echt nodig? Kun je de aankoop niet nog een tijdje uitstellen tot je het geld bij elkaar hebt kunnen sparen? Is gaan werken voor de financiering geen oplossing? Kan je de lening wel terugbetalen?

Al deze vragen moet je zorgvuldig in overweging nemen alvorens je geld gaat lenen als student. Niet enkel als student trouwens, iedereen zou hier best even bij stilstaan.

Er zijn wel degelijk goede redenen om een lening aan te gaan, bijvoorbeeld om te investeren in je toekomst. Je opleiding is hiervan het allerbeste voorbeeld. Deze is vaak ook zo duur, dat je er met een weekend- of vakantiejob niet alleen komt. Wel zijn dit opties om alleszins een deel van je studie te financieren, zodat je minder geld moet lenen. Enkel indien een bijjob zoveel van je vraagt, dat je studies erdoor verwaarloosd worden, is dit geen goed idee. Dan loop je namelijk het risico om op het einde van de rit met niets over te blijven dan schulden: je behaalt je diploma niet en je moet nog steeds een studielening afbetalen omdat je niet genoeg verdiende met je weekend job.

Waar kun je terecht voor een lening?

Een studielening kan je bij de bank aanvragen. Er zijn echter ook universiteiten en hogescholen die onder specifieke voorwaarden studieleningen aanbieden aan hun studenten. Het loont zeker de moeite om hier even naar te informeren bij de sociale dienst van je school. Uiteraard mag je met dit soort lening enkel de school gerelateerde onkosten betalen.

Banken vragen geen facturen ter bewijs van de aangegane studielening. Dit betekent dat je het geld ook kunt gebruiken om bijvoorbeeld je eten of een uitstapje met vrienden te financieren.

Lenen voor goederen of diensten die niets met je studie te maken hebben…

Wanneer een student wenst te lenen om bijvoorbeeld een mooie televisie te kopen of een weekendje naar Londen te gaan, zal hij een ander soort lening moeten aangaan. Deze zaken hebben dan ook helemaal niets met zijn studies te maken.

Doordat je als student geen inkomen hebt, zijn je opties om te lenen zeer beperkt. De enige leningen waarvoor er geen inkomensbewijzen vereist zijn, zijn de minikredieten en de kredietkaart. Bij beide kun je slechts een beperkt bedrag ontlenen en dit voor een zeer korte periode, doorgaans maximaal een maand. Daarna moet je het geld en de rente terugbetalen aan de kredietverstrekker.

Minikredieten

Een minikrediet of flitskrediet is een zeer korte termijn lening. Voor sommige minikredieten moet je minstens 18 jaar zijn, voor andere 21 jaar. Doorgaans kun je een bedrag lenen tussen de 50 en 1000 euro. Dit moet je dan samen met de verschuldigde intresten na twee of na vier weken terugbetalen aan de bank of kredietverstrekker.

Kredietkaarten

Een kredietkaart is geen typische lening, maar zoals het woord het zelf zegt: een krediet. Je ontvangt geen geld in je hand, maar gebruikt de kaart om een aankoop te financieren. Enkele weken later, maximum een maand later, ontvang je een factuur van de bank en moet je een deel van het bedrag of het ganse bedrag en de intresten terugbetalen. Hoe de aflossing juist gebeurt, wordt in samenspraak met je bank bepaald.

Leave a Comment