Droom je al lang van een badkamer met inloopdouche, een nagelnieuwe keuken met alle moderne voorzieningen of wil je graag je tuin laten heraanleggen? Bij het berekenen van je budget zal je al snel tot de vaststelling komen dat je of je spaarrekening zal moeten aanspreken of een renovatielening overwegen. Het renovatiebudget hangt niet alleen af van de werken die je voor ogen hebt, maar ook van jouw eigen maandelijks inkomen en de terugbetalingstermijn. Belangrijk om weten is dat een renovatielening deels fiscaal aftrekbaar is.
Start hier je aanvraag voor een lening!
Renovatielening fiscaal aftrekbaar
In Vlaanderen heb je recht op een belastingvermindering als je leent voor de aankoop, bouw of renovatie van een woning. Sinds 2016 wordt dat in Vlaanderen aangeduid met de term ‘geïntegreerde woonbonus’, die je jaarlijks maximaal 912 euro per jaar kan opleveren. Deze woonbonus krijg je ook als je leent voor een tweede of derde woning, zoals een vakantiehuisje of een woning die je verhuurt. Opgelet: je moet wel op dat adres woonachtig zijn.
Voordelen renovatielening
Voldoe je aan die regels? Dan kan een renovatielening, die qua opzet zeer gelijkaardig is aan een klassieke lening op afbetaling, bijzonder handig blijken. De voordelen? Flexibeler dan een hypothecaire lening, geen notaris en dus ook geen bijkomstige kosten, je leent aan een vaste rentevoet en moet geen waarborgen ophoesten. Daarenboven verbouw je je huis zonder aan je zuur verdiende spaargeld te moeten knabbelen.
Een ander groot voordeel van een renovatielening is dat het minimum bedrag vaak lager ligt. Bij ING is dat bijvoorbeeld € 2.000, bij sommige kredietverstrekkers ligt dat zelfs nog lager. Bekommerd om het milieu of de duurzaamheid van je eigen woning? Het Gewest deelt voor veel energiebesparende maatregelen ook nog eens een premie uit. De voordelen zijn in dat geval dus drieledig: je bespaart op je energiefactuur, leent aan een voordelig tarief dat bovendien deels fiscaal aftrekbaar is.
Online vergelijken én aanvragen
We leven in een digitaal tijdperk. Terwijl je enkele jaren geleden nog bij alle banken een afspraak moest maken om hun vaak ingewikkelde voorwaarden en modules te bestuderen, wordt dat tegenwoordig gewoon voor jou gedaan. Vergelijken wordt kinderspel dankzij handige online tools. Daar houdt het niet bij op, want je kan ook je aanvraag voor een (renovatie)lening op maat online indienen.
Allereerst bereken je volledig vrijblijvend de prijs van een lening bij de kredietverstrekkers afzonderlijk. Daarna zet je alles op een rijtje en vraag je je lening simpelweg online aan. Hier krijg je al na enkele werkdagen een uitgebreid en duidelijk antwoord op. Net zoals je dus waarschijnlijk meerdere aannemers hebt geraadpleegd om de kosten van jouw renovatieproject te beramen, vergelijk je dus ook in enkele muisklikken de kredietverstrekkers. De offertes die je liet berekenen voor je verbouwingswerken zal je trouwens nodig hebben voor het (online) indienen van je leningaanvraag.