Hoe leen ik best voor een motor?

motorcycle_loan_rates3
Een motor is een voertuig, net zoals een auto. Daarom zal de soort lening ook overeenkomen bij beide. Er bestaan speciale ‘motorleningen’, maar dit is enkel de naam die eraan gegeven wordt. Het blijft een lening op afbetaling.

Wat zijn de voordelen van lenen voor de aankoop van een motor?

Je hoeft je eigen spaargeld niet aan te spreken en behoudt dus je buffer voor onverwachtse omstandigheden. Bovendien kan je gemakkelijk iets meer lenen, zodat je een beter uitgeruste motor kunt aankopen. Verder is het zo dat je dan ook gemakkelijker een nieuwe motor kunt kopen. Je bespaart daardoor achteraf op onderhoudskosten, omdat tweedehandsmotors regelmatiger naar de garagist zullen moeten. De onderdelen hiervan zijn namelijk al wat versleten, waardoor je sneller in de kosten valt.

Tot slot is het aangaan van een kleine lening ook een investering in je toekomst. Je bouwt namelijk aan je kredietwaardigheid wanneer je je lening correct afbetaalt. De bank kent sneller hypothecaire of andere leningen toe aan mensen met een hoge kredietwaardigheid.

Een auto- of motorlening

Dit zijn leningen die enkel kunnen gebruikt worden voor de aankoop van een voertuig. Doordat deze voorwaarde zo specifiek omschreven is, is de rentevoet ook lager dan bij veel andere leningen op afbetaling. Je bent namelijk zeer beperkt in wat je met het geleende geld kunt doen en je kan ook zelden of nooit meer lenen dan de aankoop van je voertuig bedraagt.

Een groot voordeel is dus de lage rentevoet. Verder zijn er ook weinig voorwaarden aan een auto- of motorlening, wat zeker een voordeel is. Motorleningen die de dealer je zelf aanbiedt, hebben soms wel voorwaarden. Wanneer je bijvoorbeeld een renteloze lening krijgt aangeboden, dat wil zeggen met JKP 0%, dan is er vaak de voorwaarde aan verbonden dat je via de dealer een verzekering moet afsluiten of dat je geen kortingen krijgt op de aankoop van je motor. Wees hiervoor alert en lees zeker de kleine letters. Regelmatig is het voordeliger om bij een onafhankelijke bank of kredietverstrekker een motorlening aan te gaan met een lage rentevoet en zo toch korting op de aankoop van het voertuig te krijgen en bovendien je eigen verzekeraar te mogen kiezen.

Een nadeel van een motorlening of autolening is vaak de maximale looptijd. Nochtans is deze looptijd ook een bescherming voor jezelf, omdat je zo voorkomt dat je moet afbetalen voor een motor die al lang op de schroothoop ligt.

Een persoonlijke lening

Ook dit is een lening op afbetaling, net zoals de autolening of motorlening. Het nadeel van het aankopen van een motor via een persoonlijke lening is dat de rente doorgaans hoger zal liggen. Dit komt doordat een persoonlijke lening niet zo’n specifieke voorwaarden heeft als de autolening. Je kunt het geleende bedrag namelijk voor de aankoop of betaling van eender welk goed of dienst gebruiken. De bank vraagt achteraf geen aankoopbewijs.

De looptijd van je lening bepalen

Denk op voorhand goed na hoe lang je je motor wenst te gebruiken en wat zijn levensduur is. Leen nooit langer dan deze periode. Op die manier voorkom je dat je nog maandelijks moet afbetalen voor een motor die je al lang niet meer kunt gebruiken.

Leave a Comment