Het BEN-krediet

ben-krediet

Sinds begin 2015 werden in Vlaanderen al 10129 energieleningen goedgekeurd. Een grote kans dus dat je weet dat je voor energiebesparende werken in je woning een energielening kan aanvragen. Dit kan tot een bedrag van 10.000 euro met een looptijd van 5 jaar aan een rente van 2% (0% voor bepaalde kwetsbare doelgroepen). Je kan een energielening aanvragen bij een energiehuis (Lokale Entiteit) van je gemeente. Van duurzaam sparen en beleggen zal je ook al wel gehoord hebben. Maar, heb je al van een BEN-krediet gehoord? En wat kan dat voor jou betekenen?

BEN staat voor “bijna-energieneutraal”. Bouwen volgens de BEN-principes wordt vanaf 2021 de standaard voor nieuwbouwwoningen in Vlaanderen, in heel Europa zelfs. Het bijzondere aan BEN-gebouwen is dat ze weinig energie verbruiken voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. De energie die nog nodig is, wordt uit groene energiebronnen gehaald. Het Vlaams Energieagentschap heeft een lijst gemaakt van alle eisen waaraan een BEN-woning of een BEN-appartement dienen te voldoen. Als je nieuwbouw of herbouwde woning aan al die eisen voldoet, is je woning of appartement ‘BEN’. Ook voor een BEN-school of BEN-kantoor gelden er specifieke eisen.
Je extra investeringen in energiebesparende maatregelen en groene energie betalen zichzelf terug door een lage energiefactuur, elke maand opnieuw. Wie nu bouwt en een E-peil van E30 of lager behaalt, ontvangt een mooie premie van de netbeheerder.
Wie het beter doet dan de huidige epb-verplichtingen (energieprestatieregelgeving) , wordt extra beloond. In plaats van de energielening (voor renovatie) kom je dan ook in aanmerking voor korting op de onroerende voorheffing (voor nieuwbouwwoningen). Voor bouwaanvragen vanaf 2016 geldt een korting van 50% op de onroerende voorheffing bij een E-peil van maximaal E30 en dat gedurende 5 jaar. Heeft je woning een E-peil van maximaal E20 dan geniet je van een korting van 100% op de onroerende voorheffing en dat eveneens gedurende 5 jaar.
Ook banken vinden BEN een slimme keuze. Niet alleen omwille van de premies en kortingen, maar vooral omdat een BEN-woning een hogere marktwaarde heeft en de BEN-bouwer maandelijks minder energiekosten betaalt. Om je voluit voor BEN te laten kiezen, moedigen bepaalde banken je aan met een extra voordelig BEN-krediet. Wie een BEN-krediet afsluit van 100.000 euro met een korting van bijvoorbeeld 0,25% over de looptijd van de lening, bespaart op 25 jaar tot 3193 euro. Mooi meegenomen toch?
Koester jij bouwplannen? Informeer je dan goed over de voordelen van energiezuinige woningen, zoals een BEN-woning. Het is een iets grotere eenmalige investering in je huis, maar je verdient ze gelukkig snel terug. Goed geïsoleerde muren, een zuinig ventilatiesysteem en duurzame energie leveren je al snel een fikse besparing op.
Vergeet ook niet zelf even op onderzoek te gaan naar de voordeligste lening. Dit doe je door de JKP’s (die trouwens sinds april 2017 ook voor woningkredieten verplicht medegedeeld moeten worden door de kredietverstrekker) met elkaar te vergelijken. Wie vergelijkt, bespaart. En dit is vandaag de dag met het internet zo makkelijk geworden. Doe enkele simulaties online. Het aanbod van leningen is groot en er zijn veel aanbieders op de markt.  Onderling zijn er dan ook veel verschillen binnen het diverse aanbod met elk hun voorwaarden. Bekijk de voorwaarden dus.