De huurkoop van je woning, een goed idee als alleenstaande?

Wie als alleenstaande alles moet financieren, weet dat het soms heel moeilijk is. En laat het nu net ook eenvoudiger zijn om een lening aan te gaan als koppel vergeleken met een alleenstaande. Hoe haal je toch het onderste uit de kan? Is de huurkoop van je woning een te overwegen alternatief? En wat zijn mogelijke nadelen? Enkele handige tips.

Wat is een huurkoop woning?

Bij deze kredietvorm, ja het is een kredietvorm,  huur je de woning terwijl je het huis afbetaalt. Een deel van de huur wordt namelijk gebruikt als termijnbetaling. Hierdoor wordt elke maand een deel van de verkoopprijs van het huis afbetaald. Wanneer de laatste termijnbetaling gebeurd is, word je eigenaar van deze woning. Ook een gedeeltelijke huurkoop constructie is mogelijk. Een variant is een huurkoop contract waarbij de huurkoper op elk ogenblik in het traject de koopoptie kan uitoefenen tegen vooraf bepaalde voorwaarden (namelijk de verrekening van de betaalde huur als deel van de koopprijs).

Wat zijn de voordelen voor jou als huurder?

  • Je kan een huis kopen waarvoor je normaal gezien niet genoeg geld had.
  • Kopen is meestal voordeliger dan huren, waardoor je woonlasten verlagen.
  • Je wordt eigenaar van een woning.
  • Vastgoed stijgt steeds in waarde. Het is dus een vorm van beleggen.

Hou er wel rekening mee dat bij een huurkoop constructie  je namelijk pas eigenaar van het huis wordt na de aflossing van de laatste termijnbetaling. Tijdens deze periode ben je echter wel aansprakelijk voor schade aan de woning.

Eigenschappen van huurkoop

  • Huurkoop verschilt van lease door het feit dat de eigendomsoverdracht aan het einde van het traject van rechtswege gebeurt en dus niet optioneel is.
  • Huurkoop verschilt van koop op afbetaling door het feit dat de eigendomsoverdracht pas overgaat op de huurkoper aan het einde van de periode.

Wat zijn de nadelen?

Bij een huurkoop constructie kan de (voormalige) eigenaar het pand terugvorderen als je de lasten niet meer zou kunnen betalen. Dit zou kunnen tot je 75% van de prijs betaald hebt. Dit in tegenstelling met een hypotheek. Als je dan niet meer zou kunnen betalen, wat natuurlijk niet de bedoeling is, wordt er uiteindelijk overgegaan tot een liquidatieverkoop. Het grote verschil is dat bij een hypotheek des sommen die je hebt betaald in mindering gebracht worden van de schuld. Bij een huurkoop constructie echter ben je je inleg kwijt.

Tip

Het genoemde nadeel van een huurkoop geldt eigenlijk ook voor gewoon huren. Ook bij huren betaal je iedere maand een bedrag en bouw je niks op. Huren is dus nog onvoordeliger.

Zoals zo vaak blijkt een compromis een mooie oplossing. Betaal om te beginnen een reële aankoopprijs voor de huurkoop. Verder kies je het beste voor een gedeeltelijke huurkoop constructie. Je betaalt in aflossingen tot het restbedrag zo laag is geworden dat je de rest makkelijker via een hypotheek kan voldoen. Op deze manier wordt je sneller eigenaar van je woning. Je kan dan optimaal genieten van de voordelen die een hypotheek biedt. Bovendien krijg je zo lagere maandelijkse woonlasten.