Vandaag begint het Autosalon 2018. Net zoals vorig jaar is Beobank opnieuw de prijsbreker wat betreft autoleningen. Dit jaar pakt Beobank uit met een historisch lage rente van slechts 0,65%. Deze rentevoet is geldig tot en met 31/03/2018. Dit scherpe tarief is trouwens ook geldig voor de financiering van een nieuwe motor, caravan, mobilhome, elektrische fiets en tweedehandswagen jonger dan 2 jaar. Bovendien kan je tot 120% van de aankoopwaarde van je wagen lenen. Ideaal om je omnium- en burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering, de belasting op inverkeerstelling en de schuldsaldoverzekering te financieren.
Start hier je aanvraag voor een lening!
Financiering aan 0%
Het is algemeen geweten dat autoconstructeurs er tegenwoordig alles aan doen om hun wagens aan de man te brengen. Voor autoconstructeurs is het toestaan van renteloze leningen intussen een diepgewortelde praktijk geworden. Zowat elke automerk heeft van tijd tot tijd wel zulke acties lopen. Consumentenorganisaties blijven er echter de aandacht op vestigen dat je goed moet opletten met dit soort aanbiedingen. De reden hiervoor is dat het ogenschijnlijke voordeel in werkelijkheid vaak een nadeel kan zijn.
Om te beginnen geldt het aanbod vaak niet op alle modellen en is de verleiding groot om toch maar voor een ander model te gaan. Een andere mogelijkheid is dat autodealers geen (extra) korting meer geven of extra opties toekennen. Vaak blijkt ook dat er plots minder betaald wordt voor de overname van je oude wagen. Als je het missen van deze voordelen en kortingen meeneemt in je vergelijking betaal je dus in zekere zin wel rente. Verder valt op dat leningen die garages en autoconstructeurs aanbieden meestal een kortere looptijd hebben vergeleken met een zogenaamd klassieke autolening. Dit kan je maandbedrag gevoelig verhogen dus ga na of dit in je kraam past.
In het huidige klimaat met een rente van slechts 0,65% ben je eigenlijk beter af met een autokrediet!
Hou rekening met extra kosten
Hoe langer de looptijd van een lening, hoe meer rente je uiteindelijk betaalt. Dit is uiteindelijk een logisch mechanisme. Maar wat met de extra kosten die met een autokrediet gepaard gaan? In de praktijk blijkt immers dat kredietstrekkers de voorwaarde van een omniumverzekering aan je lening koppelen aangezien de wagen als borg geldt voor de lening. Het is echter te gek om bijvoorbeeld 9 jaar lang de omniumverzekeringskost te betalen voor de aankoopprijs van de wagen. Met andere woorden moet je dus op zoek naar een auto-omniumverzekering waarvan de premie zich aanpast aan de leeftijd van de wagen vanaf het eerste jaar. Zo zal je verzekeringspremie stelselmatig dalen.
Lenen kost geld
De kern van het verhaal is dat je als consument best niet boven je stand leeft. Nu is het wel zo dat een autokrediet een relatief veilige lening is omdat het hier een persoonlijke lening betreft met een specifiek doel zodat je perfect weet waar je aan toe bent.
Een autolening heeft de volgende eigenschappen. Of dit voor- of nadelen zijn hangt af van je eigen situatie en wensen.
- Duidelijk. Iedere maand betaal je hetzelfde bedrag aan de kredietverstrekker. Dit bedrag bestaat uit een deel rente en een deel kapitaal.
- Tussentijds of vervroegd aflossen kan mits het betalen van een boete. Dit is een vergoeding aan de aanbieder omdat die rente misloopt.
- Afgeloste bedragen kan je niet opnieuw opnemen.
- Bij het aanvragen van de lening spreek je ook de looptijd af.