Je hebt dringend een wagen nodig voor woon-werkverkeer of omdat je op kot gaat? In de meeste gevallen zal je hiervoor een lening moeten aangaan. Zelfs als je over spaargeld beschikt, kan het interessant zijn om dat, geheel of gedeeltelijk, achter de hand te houden. Welke financieringen zijn gebruikelijk in België?
Spaargeld gebruiken of niet?
Omdat de rente al een hele tijd laag is, verkiezen de meeste Belgen om te lenen voor de aanschaf van een auto. Lage intrestvoeten wil echter ook zeggen dat je spaargeld nauwelijks iets opbrengt. De keuze tussen lenen en eigen middelen is dus niet zo eenvoudig als het lijkt. Veel zo niet alles zal afhangen van je persoonlijke en financiële situatie en van je behoeftes. In het algemeen kan men wel stellen dat het makkelijker is om een lening te krijgen wanneer je geld opzij hebt dan wanneer je in de problemen zit. Het kan dus handig zijn om een buffer aan te houden en toch maar die ‘goedkope’ lening aan te gaan.
De klassieke autolening
Het zogenaamd klassieke autokrediet is immens populair geworden in België. De huidige aantrekkelijke rente zit daar voor iets tussen natuurlijk, maar ook de eenvoud en de zekerheid. Je weet vooraf perfect waar je aan toe bent. Na de aanvaarding van je dossier (inclusief aankoopbewijs van je auto), zal je het geleende bedrag ontvangen dat je maandelijks zal moeten aflossen (kapitaal en interesten) in gelijke bedragen voor de volledige duur van de autolening. Makkelijk zat.
Sommige kredietverstrekkers laten je toe om meer dan 100% van de aankoopwaarde te lenen om de verzekeringskosten, verkeersbelasting, enzovoort te dekken. Het is belangrijk te weten dat milieuvriendelijke wagens genieten van voordelige tarieven, zowel op het vlak van het krediet, de verzekering als de belasting.
Ballonkrediet
Een ballonkrediet is een vorm van autolening die de laatste jaren vaker voorkomt. Bij deze lening moet je enkel een deel van het kapitaal aflossen tijdens de looptijd van de lening. Het resterende bedrag dient bij de laatste maandelijkse aflossing (“ballon”) betaald te worden. Het mogelijke voordeel hiervan is dat dit je kan helpen om aanvankelijk makkelijker je maandelijks budget rond te krijgen. Je moet er natuurlijk wel voor opletten dat je op het einde van de rit het nog openstaand saldo kan vereffenen.
Lenen bij de garagehouder
Sommige garagehouders bieden zeer lage interestvoeten voor de financiering van je nieuwe auto, soms zelfs aan 0%. Dit lijkt zeer interessant omdat je enkel het kapitaal moet terugbetalen. Geen interestkosten dus. Echter, lenen kost altijd geld… dus waar zitten de ‘verborgen kosten’?
Omdat de garagehouder de interestkosten voor zijn rekening neemt, zal hij vaak de looptijd van de lening begrenzen, met als doel deze kosten te beperken. Je maandelijkse aflossingen bij een lening met een korte looptijd, zullen dan van grote aard zijn. Het commercieel karakter van deze lening houdt ook in dat de garagehouder je geen bijkomende voordelen zal bieden op je nieuwe bolide. Vaak wordt er ook een groter voorschot geëist en soms probeert men je oude wagen bij overname onder te waarderen.
Uitkijken is dus de boodschap. Het loont zoals steeds om je goed te informeren en te vergelijken.
Start hier je aanvraag voor een lening!