Wat is een digitale lening?

lening op afbetaling

In tijden waar je zowel op professioneel als op privé vlak verondersteld wordt van alles up to date te blijven zijn digitale apparaten niet meer weg te denken. Het is dus logisch dat de vraag ontstond om leningen voor de aanschaf van laptops, telefoons, camera’s enzovoort. Een digitale lening is dus een specifieke lening op afbetaling voor digitale snufjes. Net zoals een autokrediet bestemd is voor de financiering van een wagen is een digitale lening uitsluitend bestemd voor dit soort producten. Een toelichting.

De digitale lening is een ontwerp van de financiële instelling Hellobank! Als eerste bank bood het haar klanten de mogelijkheid een specifieke lening op afbetaling af te sluiten voor digitale apparaten. Ook andere kredietverstrekkers bieden de dag van vandaag digitale leningen aan voor de aanschaf van digitale apparaten. Opgelet. Sommige financiële dienstverleners bieden de digitale lening aan onder de vorm van een doorlopend krediet in plaats van een lening op afbetaling.

Kenmerken van een lening op afbetaling zijn: een vaste looptijd, een vaste rente en een vast maandbedrag. Algemeen wordt aangenomen dat deze kredietvorm het meest geschikt is als men vooraf precies weet hoeveel geld men nodig heeft. De digitale lening kenmerkt zich door een beperkt maximaal bedrag en een beperkt maximale terugbetalingstermijn. Hierdoor kan de kredietverstrekker je een scherper tarief aanbieden in vergelijking met de ‘klassieke’ lening op afbetaling die je dan weer wel voor alle doeleinden kan aanwenden.

Doorlopend krediet is een bankterm voor een consumentenkrediet waarbij het leenbedrag gedurende de looptijd telkens weer geheel of gedeeltelijk kan worden opgenomen. In dit geval kan het terugbetaalde kapitaal wel enkel hergebruikt worden voor de aanschaf van méér digitaal materiaal!

Voordelen

Om te beginnen gaat het hier om een relatief klein bedrag. Je loopt dus niet (of nauwelijks) het risico om in een oneindige schuldenlast te belanden.

Een digitale lening gaat ook met relatief weinig formaliteiten gepaard. Het volstaat een officiële offerte van het digitale apparaat en de accessoires voor te leggen, waarna men de financiële maandelijkse mogelijkheden dient in te vullen. Na de beoordeling van je dossier ontvang je in de meeste gevallen dezelfde dag nog online een antwoord. Je krijgt dan de kredietovereenkomst thuis in de bus en zodra je die ondertekend hebt teruggestuurd, wordt het geld op je rekening gestort.

Hier zit ook het verschil met een koop op afbetaling. Via een digitale koop op afbetaling wordt er geen fysiek geldbedrag ter beschikking gesteld, maar rechtstreeks het gekochte goed.

Simulatie

De bedoeling van een digitale lening is een specifiek (voordeliger) tarief aan te bieden. Controleer dit dan ook door enkele online simulaties uit te voeren. De meeste financiële instellingen hebben tegenwoordig zo een tool op hun website dus dat is zo gebeurd. Let ook op het jaarlijks kostenpercentage. Het JKP vertelt je precies welke lening het voordeligst is.
Start hier je aanvraag voor een lening!