Het kan altijd gebeuren dat je onverwachts een klein beetje geld te kort komt op het einde van de maand. Je kent het wel: de factuur van de elektriciteit en het gas moet betaald worden twee dagen voor je loon gestort wordt, je nieuwe zetel wordt een maand eerder geleverd dan afgesproken en dient bij levering volledig vergoed te worden… Uiteraard kun je hiervoor geld lenen bij familie of vrienden, maar het is niet fijn om aan hen toe te geven dat je het financieel moeilijk hebt. Daarom bestaan er flitskredieten of minikredieten.
Wat is een flitskrediet of minikrediet juist?
Dit is een lening voor een zeer beperkt bedrag. Doorgaans kun je tussen de 50 euro en 1000 euro lenen. Dit bedrag ontleen je voor een korte periode. Soms is dat een week en meestal veertien dagen of een maand. Na die periode moet je het geleende bedrag en de intresten volledig terugbetalen.
Het is dus effectief een krediet om iets op zeer korte termijn te overbruggen en zeker niet om grote of aanhoudende financiële problemen op te lossen. Indien je een flitskrediet aangaat met de wetenschap dat je deze niet zal kunnen terugbetalen, ben je helemaal fout bezig. Het eerste wat je zou moeten doen als je loon gestort is, is de lening volledig afbetalen.
Indien je een minikrediet wenst af te sluiten, doe dit dan bij een gecertificeerde kredietverstrekker. Deze worden gecontroleerd door de overheid. Lees ook steeds goed de algemene voorwaarden voor je tekent. Er zit namelijk regelmatig een addertje onder het gras.
Waarvoor kan een flitskrediet gebruikt worden?
De kredietverstrekker vraagt geen factuur of zo ter bewijs van wat je gekocht hebt. Je doet dus met het geleende geld wat je zelf wenst. Er zijn geen voorwaarden verbonden aan een minikrediet wat betreft de besteding van het geleende bedrag.
Hoe lang duurt het om een minikrediet af te sluiten?
Op enkele minuten tijd sluit je online al een flitskrediet af. Het duurt echt niet lang en er komt amper papierwerk bij kijken. Dit maakt het afsluiten van zo’n lening erg gemakkelijk en toegankelijk.
Het geld wordt nog dezelfde dag op je rekening gestort, zodat je er meteen gebruik van kunt maken.
Wanneer je een lening bij de bank afsluit, ben je voordeliger af. Toch is dit geen optie indien je onmiddellijk geld nodig hebt. Bij de bank zal er altijd een dossier geopend moeten worden en duurt het minimum een aantal dagen voordat je lening goedgekeurd wordt.
Heeft zo’n flitskrediet ook nadelen?
Uiteraard moet je altijd goed weten dat je de lening kunt terugbetalen. Anders begin je er beter niet aan. Verder heeft een minikrediet ook erg hoge rentevoeten. Gemiddeld kun je rekenen op zo’n 15% intrest. Dit is toch redelijk wat en het is dan ook voordeliger om gewoon op voorhand te sparen wanneer je iets wenst te kopen. Enkel voor dringende gevallen, zoals het betalen van je basisbehoeftes (eten, water, elektriciteit, gas) is dit een handig krediet.
De eigenschappen van een flitskrediet op een rijtje…
Hoge rente
Een rente van 15% is zeker niet abnormaal voor een flitskrediet. Vergelijk ook de verschillende aanbieders van dit soort kredieten, want de rentevoeten kunnen onderling erg verschillen.
Lage bedragen te ontlenen
Een minikrediet is doorgaans voor bedragen tussen de 50 en 1000 euro.
Een korte terugbetalingstermijn
Ergens tussen de 7 en 30 dagen heb je gemiddeld om je lening en de intrest erop terug te betalen.
Er wordt niet gecontroleerd of je op de ‘zwarte lijst’ staat
Kredietverleners van een flitskrediet gaan niet nagaan bij de Nationale Bank of je een slechte kredietwaardigheid hebt. Het checken van de ‘zwarte lijst’ is tijdrovend en het bedrag dat ze je lenen is relatief klein waardoor het risico voor hen beperkt blijft. Ze kunnen er dus financieel niet voor aan uit om het te gaan controleren.
Enkel voor meerderjarigen
Bij sommige kredietverstrekkers moet je 18 zien en bij anderen 21 voor je een flitskrediet kunt aanvragen.