Een bank verstrekt je uiteraard niet zomaar een krediet omdat je het lief vraagt. Ze nemen een risico door je een grote som geld te lenen en willen daarvoor zekerheden in de plaats. Uiteindelijk kunnen ze ook niet riskeren dat de helft van hun cliënten hun lening niet afbetaald, want dan gaan ze zelf failliet.
Hoe overtuig je je bank ervan dat ze je lening moeten goedkeuren?
Het begint sowieso bij je woning of appartement. Indien dit niet zoveel waard is als wat jij ervoor gaat betalen, zal de bank zijn twijfels hebben bij de lening. De woning telt tenslotte als onderpand voor het geleende bedrag, dus ze moet ook evenveel kunnen opbrengen bij een eventuele verkoop.
Verder is het ook belangrijk om niet op de zogenaamde ‘zwarte lijst’ te staan van mensen die in het verleden afbetalingen van leningen hebben gemist. Indien je op deze lijst staat, wordt het meteen een heel pak moeilijker om een bank te overtuigen van je lening. Je zult dan met zeer sterke argumenten moeten aankomen, zoals bijvoorbeeld het kopen van een woning die op 150.000 euro geschat wordt, waarvan je zelf al 60.000 euro kunt betalen. Je onderpand is dan voldoende groot om kans te maken op het verkrijgen van de lening.
Alvorens je een lening aanvraagt…
Om de bank te overtuigen, moet je al jaren voordat je je lening aanvraagt, bewust met je geld omspringen. Spaar maandelijks een minimumbedrag, zorg dat je je lening altijd op tijd betaalt en probeer je lening weg te werken tegen dat je voor een hypothecaire lening gaat horen. Deze voorgeschiedenis vertelt de bank veel over je karakter en over of je met geld kunt omgaan. Ze zullen eerder vertrouwen in je stellen als dat alles er heel goed uitziet.
Wanneer je een lening aanvraagt…
Je rijdt niet snel even naar de frituur, maar gaat het grootste financiële engagement van je leven aan. Kleed je dus deftig en neem de tijd voor de afspraak bij de bank. Indien je kinderen hebt, laat je deze ook beter bij de oppasser, zodat je ongestoord kunt praten in de bank.
Neem verder zoveel mogelijk papieren mee waar je inkomsten en uitgaven opstaan. Bereid je voor op het gesprek door een overzichtje te maken van beide en ook van je andere maandelijkse uitgaven. Noteer bovendien hoeveel je nu maandelijks ongeveer spaart en hoeveel spaargeld je op je boekje hebt staan. Een goede voorbereiding komt altijd beter over, ook dit zegt iets over je karakter.
Niet alle factoren heb je in de hand!
Ook externe factoren, zoals tijden van crisis en financiële onzekerheid, beïnvloeden je kans om een lening te krijgen. Deze kun je echter niet zelf controleren. Indien je op zo’n moment geen lening krijgt, is het nuttig om enkele jaren later opnieuw te proberen. Misschien heb je dan meer geluk.