Geld lenen als je geen inkomen hebt. Wat zijn je mogelijkheden?

foldersGeld lenen, kost geld. Deze uitspraak heeft u allicht al tientallen keren gehoord. Ze blijft echter relevant, want je betaalt altijd meer dan je geleend hebt. Hierdoor bestaat het gevaar dat je voor jezelf een put graaft waar je niet meer uit kunt, door bijvoorbeeld te veel geld te lenen. Net om je daartegen te beschermen, zullen banken niet snel geld lenen aan mensen zonder een vast inkomen. Een hypothecaire lening is bijvoorbeeld uit den boze op zo’n moment. Wel is het mogelijk om zonder vast inkomen een kleine lening te verkrijgen bij sommige kredietverstrekkers.

Simuleer nu je lening

Kun je echt geld lenen zonder een inkomen?

Ja hoor, maar wel in beperkte mate. Een woning moet je niet gaan kopen indien je geen loonfiche kunt voorleggen. Vroeger kon je, via internet of zelfs sms, een mini- of flitslening afsluiten. Deze minileningen werden aangegaan voor enkele honderden euro’s. Snel en makkelijk geld dus. Ze bestaan in België echter niet meer. Een alternatief tegenwoordig is de persoonlijke lening. Ook hiervoor controleert de kredietverstrekker slechts in zeldzame gevallen of je naam op de zwarte lijst prijkt.

De voormalige flitsleningen waren voor bedragen tussen 50 en 1000 euro. Bovendien moest de lening binnen de twee tot vier weken terugbetaald worden. Dat is voor grote bedragen onmogelijk wanneer je geen inkomen hebt.

Sommige kredietverstrekkers geven dan ook kredieten met een afbetalingsplan dat over meerdere maanden loopt. Het loont zeker de moeite om hiernaar te informeren. Wees je er wel van bewust dat je hier meer intresten op zult betalen.

Waar houdt de bank rekening met indien je een lening aanvraagt?

Een inkomen is uiteraard een belangrijke factor voor de bank. Het verhoogt de kans aanzienlijk dat je je lening correct zult terugbetalen. Toch is het niet altijd de doorslaggevende factor.

Als je een lening aanvraagt, loont het om op voorhand een dossier aan te maken over jezelf. Stop hierin alle informatie waarmee je de bank kunt overtuigen van je kredietwaardigheid. Sommige kredietverstrekkers zullen hier ook naar vragen. Niettemin kan het aanvragen van een lening al heel snel geregeld worden.

Je kan op voorhand bijvoorbeeld bij de Nationale Bank navragen of je op de ‘zwarte lijst’ staat. Indien dit niet het geval is, voeg je dat attest best toe aan je dossier. In het andere geval wordt het iets moeilijker om een lening te verkrijgen, maar niet onmogelijk.

Verder maak je een overzicht van je werkverleden, compleet met contracten en inkomsten. Deze inkomsten vind je terug op je aanslagbiljetten van de personenbelasting. Kopieer dus zeker alle aanslagbiljetten voor de bank. Indien je momenteel met een tijdelijk contract werkt, vraag dan aan je baas om een brief te schrijven waarin hij zijn intentie zet om je een vast contract aan te bieden in de toekomst.

Wanneer je samenwoont of gehuwd bent met een partner die wel een inkomen heeft, voeg je deze gegevens ook best aan je dossier toe. Een andere optie is een persoon zoeken die borg voor je wilt staan. Vaak zijn dit familieleden. Zij moeten dan ook tekenen op de bank en zijn mee verantwoordelijk voor de aflossing van je lening.

Sociale banken

De gemeente of het OCMW kan je vaak doorverwijzen naar een sociale bank. Deze banken richten zich specifiek op mensen met een beperkt inkomen. Je mag niet meer verdienen dan 130% van het leefloon om hier terecht te kunnen. De leningen die zij toekennen zijn ook zeer beperkt, omdat het anders te moeilijk wordt voor de ontlener om alles nog tijdig terug te betalen.

Is het verstandig om geld te lenen als je geen inkomen hebt?

Uiteraard vermijd je altijd best een lening indien het kan. Ga ook niet lenen voor luxe artikelen. De aankoop hiervan stel je beter uit tot je het benodigde bedrag bij elkaar gespaard hebt. Wanneer je een persoonlijke lening aanvraagt, ben je niet verplicht aan te geven waarom je dat geld nodig hebt. Je privacy wordt hier dus goed gerespecteerd.

Mensen zonder een inkomen ontvangen doorgaans een uitkering. Dat kan een werkloosheidsuitkering, een ziekte-uitkering of een leefloon zijn. Op zich zijn dat ook inkomsten, want je ontvangt dit geld maandelijks. Met een uitkering kom je echter niet zo ver. Het is een klein bedrag om je vaste maandelijkse onkosten te vergoeden zodat je niet in armoede vervalt. Daarom is het niet verstandig om grote leningen af te sluiten op dat moment van je leven. Je zult namelijk niet het geld hebben om de aflossing elke maand te betalen.

Denk goed na alvorens je een lening aanvraagt en bekijk eerst al je andere opties. Vraag ten slotte nooit een lening aan waarvan je niet zeker bent dat je de maandelijkse afbetaling kan voldoen. Een goede manier om dat op voorhand te weten, is door een lening na te bootsen of te simuleren. Zo weet je meteen waar je aan toe bent en hoe rooskleurig jouw financiële toekomst er zou kunnen uitzien.

Simuleer nu je lening

1 gedachte over “Geld lenen als je geen inkomen hebt. Wat zijn je mogelijkheden?”

Plaats een reactie