Als je gaat verhuizen is het logisch om de overwaarde van je oude huis te gebruiken voor het financieren van je nieuwe huis. Na lang zoeken heb je eindelijk je nieuwe woning gevonden maar je huidige huis is nog niet verkocht. Je beschikt dus over onvoldoende financiële middelen om je droomhuis contant aan te kopen? Om de vaak moeilijke periode tussen verkoop en aankoop te overbruggen is een overbruggingskrediet of verbindingskrediet vaak een interessante oplossing.
Een overbruggingskrediet is een krediet waarbij de kredietgever tijdelijk het bedrag van de verkoopprijs van de oorspronkelijke woning zal voorleggen. Een eerste pluspunt van het overbruggingskrediet is de flexibiliteit. Een ander voordeel is dat je een financiële ademruimte ontvangt in de terugbetaling van je hypotheek. Via de klassieke formule van het overbruggingskrediet betaalt je uitsluitend rente gedurende de looptijd van het overbruggingskrediet, en pas kapitaal van zodra de woonst verkocht is.
Het is dus een misverstand dat je 2 leningen tegelijkertijd moet afbetalen. Er bestaat een formule waarbij je tweede lening maar wordt verrekend bij het verleiden van de akte. Je kan wel maandelijks dit overbruggingskrediet aflossen maar ja dan zit je wel met 2 leningen en dat kunnen de meeste mensen niet dragen. Daarom is het interessanter de formule te kiezen waarbij je pas nadien het overbruggingskrediet terugbetaalt…
Een nadeel van het overbruggingskrediet is de onzekerheid van de verkoop van de oorspronkelijke woonst. Een verbindingskrediet wordt vaak gedurende maximum 12 of 24 maanden toegestaan. Na deze periode zal je dus hetzij de woning moeten verkocht hebben en het kapitaal terugbetalen, hetzij het overbruggingskrediet verlengen tegen een hogere rente. Pas wel op want als de overwaarde van je huidige woning tegenvalt blijft er wel een restschuld over.
De hoogte van het overbruggingskrediet is maximaal honderd procent van de verwachte verkoopprijs van de oude woning min de daarop rustende hypotheek. Deze maximale lening zullen de banken meestal echter pas verstrekken als er een voorlopig verkoopcontract is getekend.
Dus toch maar eerst je huidige woning verkopen voordat je een nieuwe koopt? Dat kan soms lastig zijn als je niet meteen een nieuwe woonst vindt. Want volgens de regel moet je als verkoper de woning verlaten uiterlijk op de dag van ondertekening van de akte bij de notaris. Maar misschien is de koper ook nog niet klaar om te verhuizen? Dan kun je met de koper overeenkomen om nog even langer in je huidige woning te blijven wonen. Een win-win situatie voor beide partijen! Voor de periode dat je langer in de woning blijft, kan de koper een bezettingsvergoeding aanrekenen. Dat betekent dat je een soort huurprijs betaalt aan de koper zolang je nog in het huis blijft wonen na het verlijden van de akte.
Zoals zo vaak bestaat de ideale oplossing niet. Denk dus goed na over je verschillende mogelijkheden. En begin alvast met het vergelijken van het overbruggingskrediet bij de verschillende banken en kredietverstrekkers. Er zullen zeker voorwaarden en beperkingen aan een overbruggingskrediet verbonden zijn die verschillen van bank tot bank. De banken willen voornamelijk zekerheid dat ze het uitgeleende kapitaal terug zullen krijgen.