Is lenen voor een renovatie verstandig?

Renovatielening

Renovatielening

Heel wat mensen kopen een woning waar nog heel wat werk aan is. Begrijpelijk, want de aankoopprijs ligt dan een stuk lager en je kan de woning nog helemaal naar je eigen zin maken. Maar daar hangt natuurlijk een kostprijs aan vast. Hoeveel wil je daar aan uitgeven en wat zal het allemaal kosten? Als je er zelf niet de nodige centen voor hebt, dan kan je maar beter lenen voor een renovatie. De banken noemen dit een renovatielening, op hun websites is hier al heel wat informatie over te vinden en je kan ook vrijblijvende lening simulaties uitvoeren.

Daarmee bereken je in een mum van tijd hoeveel een lening je zal kosten. Tot op de cent krijg je een bedrag te zien dat je maandelijks zal moeten afbetalen aan de bank. Je zal geen extra bedragen te zien krijgen of moeten betalen. Tijdens een simulatie zie je ook het JKP of jaarlijks kosten percentage staan. Dat is al een eerste indicatie van hoeveel de kosten zijn. Dit kan je meenemen als je ook bij andere banken een simulatie zal uitvoeren. Op vlak van die kosten kan je de banken vergelijken. Blijf dat doen tot wanneer je de laagste kosten hebt gevonden.

Voer een simulatie uit

Bedrag lenen bij woonlening

Je hebt trouwens keuze uit een renovatielening maar ook om extra geld te lenen tijdens de woonlening. Als je het financieel aankan dan kan je een bepaald bedrag bij lenen bij de woonlening. Daarmee kan je dan al een deel van de renovatie betalen. Het spreekt voor zich dat de bank je enkel dit geld zal geven als ze zien dat je weldegelijk werken aan je woning laat uitvoeren. Overhandig dan facturen en dan zal de bank die zelf betalen aan de bedrijven die voor jou komen werken.

Bij een renovatielening ga je dus een aparte lening aan, naast de woonlening. Die moet je nog eens extra afbetalen en dat zal doorwegen op je budget. Maar als je echt aan het renoveren wil dan is dit wel een verstandige keuze. Je krijgt het geld op de rekening en je kan de werken laten starten. Om precies te weten hoeveel je nodig hebt, laat je best eerst enkele offertes maken. Dan heb je een goed idee van wat de totaalkost zal zijn en kan je dat bedrag lenen. 

Een renovatielening kan je aanvragen bij de bank waar de woonlening loopt. Maar even goed bij een andere bank. Je hoeft hiervoor niet alle bankzaken te veranderen. De afbetaling verloopt dan via domiciliëring, dat zal allemaal in orde gemaakt worden voor jou. Maar belangrijk is dat je aan de beste voorwaarden kan lenen zodat het financieel interessant genoeg blijft.