Lenen voor een auto: welke voordelen krijg ik?

foldersDe gemiddelde Belg koopt elke drie jaar een nieuwe wagen, dit kan zowel een gloednieuwe als een tweedehands auto zijn. Om dat te financieren, gebruikt de meerderheid van de mensen een autolening.

Waarom is een autolening nuttig? Wat zijn de voordelen ervan?

Wanneer je een autolening gebruikt voor de financiering van je nieuwe wagen, hoef je je spaargeld niet aan te spreken. Zo heb je steeds een buffer achter de hand indien er iets gebeurd.

Als je leent voor de auto, heb je bovendien een grotere keuze aan wagens. Zo kun je bijvoorbeeld toch voor een iets ruimer model gaan dan je van plan was of eentje met een kleinere uitstoot nemen omdat je dit nu wel kunt betalen.

Doordat je via de autolening vaak een nieuwe wagen kan kopen, in plaats van een tweedehandse, bespaar je achteraf meestal op onderhoud. Een oude wagen moet regelmatiger naar de garage en zal sneller in de kosten vallen.
Onderdelen zijn al wat versleten en moeten vervangen worden, wat telkens een hele hoop geld kost.

Indien je een autolening aangaat en steeds correct afbetaalt, bouw je aan je kredietwaardigheid. Dit is goed voor je toekomst. De bank zal namelijk sneller geneigd zijn om je bijvoorbeeld een hypothecaire lening toe te staan, omdat ze geloven dat je deze zult afbetalen.

Een lening is een afbetaling voor een goed dat later van jou wordt. Een leasecontract brengt ook een maandelijkse kost met zich mee, maar je zult nooit eigenaar van de wagen worden. Bovendien ben je gebonden aan beperkingen, zoals een maximum aantal kilometers per jaar.

Je bepaalt zelf hoeveel je leent en over welke tijd je dit wenst terug te betalen. Zo zorg je ervoor dat de afbetaling haalbaar blijft. Uiteraard kan je lening best nooit langer lopen dan dat de levensduur van je wagen geschat wordt. Je wilt namelijk niet afbetalen voor een auto die al twee jaar op de schroothoop ligt. Verder hebben alle kredietverstrekkers nog hun eigen regels en voorwaarden, zoals bijvoorbeeld een minimumlooptijd van zes maanden of een maximale looptijd van 84 of 120 maanden.

Waar zitten de verschillen bij autoleningen?

Uiteraard zijn er verschillen tussen kredietverstrekkers onderling. Je kunt een autolening aangaan via de zaak waar je je wagen koopt of via de bank. Vergelijk steeds de interestvoeten en voorwaarden van de leningen.

Verder zijn er ook nog verschillen binnen één en dezelfde bank. Zo zal de intrest die je betaalt op een lening voor een nieuwe wagen verschillen van deze die je betaalt op een lening voor een tweedehands wagen. Het tweede zal vanzelfsprekend duurder zijn, omdat het onderpand hier minder waardevol is. Voor milieuvriendelijke voertuigen gelden dan weer voordeligere intrestvoeten.

Een ander opmerkelijk verschil is dat je voor een nieuwe wagen bij veel banken tot wel 110% van de waarde van de auto kunt lenen. Terwijl dit voor een tweedehands wagen beperkt is tot 100% van de waarde van het voertuig.

Is een autolening fiscaal voordelig?

Voor particulieren is het antwoord: nee. Een autolening is helemaal niet te vergelijken met een hypothecaire lening en je zult er dan ook niet jaarlijks een deel van terugbetaald krijgen door de fiscus. Enkel in zeer uitzonderlijke gevallen, wanneer de eigenaar kan bewijzen dat zijn werkelijke autokosten hoger liggen dan het kostenforfait kan hij een deel terugvorderen via de personenbelasting. Voor particulieren zal dit echter niet het geval zijn.

Leave a Comment