Wat zijn de voor- en nadelen van een kredietkaart?

betaalkaart

Je staat er niet altijd bij stil maar ook een kredietkaart is een lening. Krediet, het woord zegt het zelf. Wie op vakantie is geweest kent ongetwijfeld de voordelen van een kredietkaart. Maar zijn er ook nadelen aan bijvoorbeeld een VISA of Mastercard verbonden?

Een kredietkaart is een betaalkaart waarbij je betalingen of geldafhalingen niet onmiddellijk van je rekening afgaan, maar meestal op één vast moment in de maand worden verrekend. De uitgever van de kredietkaart, meestal je bank, schiet je dus voor een korte periode geld voor. Maar niet alleen banken verkopen kredietkaarten. Ook grote bedrijven geven vaak hun eigen kredietkaart uit zoals bv. supermarktketens of luchtvaartmaatschappijen. Ongeacht bij wie je een kredietkaart neemt, je moet sowieso een kredietovereenkomst tekenen. Lees dus goed de informatiefiche en de voorwaarden van je contract na vooraleer je tekent.

Kredietkaarten werken net zoals debetkaarten (Maestro, Bancontact/MisterCash) met een betaalsysteem. Bij kredietkaarten zijn dat bv. VISA, Mastercard of American Express. Daar waar de Belgische debetkaarten buiten België en Europa slechts beperkt gebruikt kunnen worden, zijn kredietkaarten wel bij veel handelaars wereldwijd aanvaard. Je kan de kredietkaart gebruiken voor:

  • betalingen (Vraag altijd het bewijsje van de transactie.)
  • betalingen op afstand (Via de telefoon of het internet.)
  • afnames aan geldautomaten (Let op, dit kost geld.)

Een kredietkaart wordt op vele plaatsen aanvaard, zowel in België als in het buitenland. Als je er voorzichtig mee omspringt, is het een relatief veilig betaalmiddel. Met een kredietkaart hoef je immers minder contant geld op zak te hebben. Het voordeel van een kredietkaart is dat je je aankopen en afhalingen pas na een bepaalde periode moet afrekenen. Je krijgt als het ware een tijdje krediet. Met een kredietopening kan je bovendien de betalingen van je afrekening spreiden in de tijd. Hiervoor betaal je wel interesten. Zoals elke vorm van lenen heeft ook de kredietkaart een aantal nadelen. Het opnemen van contact geld met uw kredietkaart is duur en alleen aan te raden in een noodsituatie.

Veiligheid

Een kredietkaart is redelijk fraudegevoelig, al zijn er de afgelopen tijd wel extra maatregelen gekomen om de fraudegevoeligheid te verminderen. De pincode die verbonden is aan de kredietkaart, een kredietkaartchip en de mogelijkheid om uw kaart direct te blokkeren zijn hier voorbeelden van. Wie voorzichtig is laat zijn kredietkaart niet rondslingeren en geeft ze nooit aan iemand anders. Hou je pincode geheim en schrijf hem nergens op. Leer de code uit je hoofd. Laat je kaart bij verlies of diefstal onmiddellijk blokkeren door Card Stop te bellen op het nummer 0032 70 344 344. En geef de diefstal aan op het politiekantoor.

Aanvragen van een kredietkaart

Een kredietaanvraag is gemakkelijk te regelen. Natuurlijk is het verstandig eerst de verschillende kredietkaarten, aanbieders en mogelijkheden met elkaar vergelijken alvorens je een keuze maakt. Het aanvraagproces duurt doorgaans 2 weken omdat kredietkaartaanbieders volgens een bepaalde procedure werken die enige tijd in beslag neemt. Bij de aanvraag wordt er altijd een NBB-toetsing uitgevoerd. Het is dan ook niet mogelijk om een kredietkaart te verkrijgen wanneer je geregistreerde schulden hebt. Een oplossing hiervoor is een prepaid kredietkaart.
Start hier je aanvraag voor een kredietkaart!