Studeren kost steeds meer en meer geld. Niet alleen het inschrijvingsgeld verhoogt, maar ook alle kosten daaromheen stijgen elk jaar.
Buiten het inschrijvingsgeld moet je ook nog het vervoer van en naar school en/of een kot betalen. Verder stellen studies steeds meer en meer eisen aan studenten qua materiaal. Met een balpen en notitieblok kom je er al lang niet meer. Voor praktisch elke opleiding heb je een laptop of computer nodig met internetaansluiting. Wanneer je een specifieke opleiding volgt, komt er vaak nog een hele hoop gespecialiseerd materiaal bij kijken. Zo heb je voor een muziekopleiding je instrumenten nodig, voor een opleiding als binnenhuisarchitect moet je constant dure maquettes maken… Naast al deze onvermijdelijke kosten, heb je ook nog de kosten van het sociaal leven. Ook deze worden steeds duurder.
Wat is een studentenlening?
Het is een krediet dat je aangaat om je studies te kunnen financieren. Naargelang het soort studentenlening dat je afsluit, moet je onmiddellijk of pas na je afstuderen beginnen met de lening af te betalen.
De voordelen van een studentenlening…
Je kunt met een gerust hart en op een comfortabele manier je studies afronden. Doordat je niet de hele tijd geldzorgen hebt, moet je daarover ook niet gestresseerd zijn. Bovendien hoef je geen studenten job uit te voeren, waardoor je meer tijd overhoudt om te studeren of van je sociaal leven te genieten.
Verder kan je ervoor kiezen om pas na je studies met de afbetaling te beginnen en dit kan zelfs tot 25 jaar na je afstuderen bij sommige banken.
De rente op een studentenlening ligt ook lager dan deze op andere leningen. Wanneer je in het rood staat op je zichtrekening zal je bijvoorbeeld meer moeten afbetalen dan op een studentenlening.
De nadelen van een studentenlening…
Doordat je een studentenlening afsluit, heb je al meteen van aan de start van je leven de last van een lening. Dit kan zwaar op je schouders doorwegen. Het is natuurlijk fijner om met je eerste loon iets leuks te kunnen kopen of doen en daarna flink te kunnen sparen om een eigen woning te kopen.
Een lening moet je uiteraard terugbetalen. Wanneer je één of meerdere afbetalingen mist, kom je op een ‘zwarte lijst’ terecht. Het wordt dan zeer moeilijk om nog een lening te krijgen wanneer je een huis koopt. Doordat het voor pas afgestudeerden in de praktijk vaak moeilijk blijkt om een job te vinden, is de kans reëel dat ze niet meteen hun aflossingen kunnen betalen. Bovendien kom je al vrij snel na je afstuderen in een nieuwe fase van je leven terecht: de fase waarin je een gezin sticht. Trouwen, kinderen krijgen… het kost allemaal handen vol geld en daardoor wordt het afbetalen van je studentenlening er niet gemakkelijker op.
Studentenlening of toch maar niet?
Geld lenen kost altijd geld. Dit is geen loze uitspraak maar juist het allerbelangrijkste wat je in je achterhoofd moet houden. Leen dus nooit meer dan je echt nodig hebt. Probeer te vermijden dat je leent om je sociaal leven te financieren, hiervoor kan je beter een studenten job aannemen in de zomerperiode.
Kijk voor je een studentenlening aanvraagt ook steeds na of je geen recht hebt op een studietoelage en vraag hier eventueel een voorschot op aan. Verder geven ook veel hogescholen en universiteiten rentevrije leningen aan hun studenten. Ga hiervoor even langs bij de sociale dienst van je school.