Hoe leen ik best voor een boot?

loan-for-a-boatEen boot koop je niet elke dag aan. Daarom is het nuttig om even na te denken over de beste lening voor deze grote aankoop. Vooral de bestemming van je boot zal bepalen welk soort lening je best aangaat.

Simuleer nu je lening

Een hypothecaire lening

Dit kan enkel voor boten die gebruikt gaan worden om in te wonen. Je kunt namelijk geen hypotheek afsluiten voor iets dat je niet registreert. Dit omdat een hypothecaire lening een onderpand vereist. De bank moet voor dit soort, doorgaans grote leningen, een zekerheid hebben dat ze hun geld zullen terugkrijgen. Daarom staat het gekochte goed, veelal een woning, als onderpand voor het geleende kapitaal. Dit maakt de lening ook goedkoper, wat uiteraard goed is voor de ontlener.

Vroeger konden in België enkel boten geregistreerd worden die voor commerciële doeleinden gebruikt werden. Dit waren boten voor vracht- of personenvervoer. Deze werden dan ingeschreven in het Register voor Teboekstelling. Tegenwoordig kan men ook boten laten registreren die geen commercieel doel hebben. Daardoor kunnen meer mensen een hypotheeklening aangaan en wordt de aanschaf van een boot voor hen goedkoper.

vergelijk de goedkoopste hypothecaire leningen nu

Een persoonlijke lening

De meeste boten worden gefinancierd via een persoonlijke lening. Dit is een vorm van lenen op afbetaling. Sommige banken bieden een lening aan die ze speciaal voor boten noemen, maar ook dat zijn vormen van een lening op afbetaling. De bank of kredietverstrekker geeft er in dat geval enkel een specifieke naam aan, bijvoorbeeld ‘bootlening’ om meer mensen te lokken voor de door hun aangeboden lening.

De voordelen van de persoonlijke lening als financiering voor je boot

Wie een persoonlijke lening afsluit, ontvangt in één keer het geleende kapitaal. Hierdoor kun je met een gerust hart meteen de ganse boot financieren.

Je boot hoeft niet geregistreerd te worden en dient niet als onderpand. Dat betekent dat je ook plezierbootjes via deze lening kunt financieren.

De looptijd van je lening bepaal je in samenspraak met de kredietverstrekker. Je kiest dus zelf hoe lang je lening loopt en daarmee samenhangend hoeveel je per maand afbetaalt. Hou wel in je achterhoofd dat hoe langer je lening loopt, hoe meer je op het einde van de rit zal betaald hebben, omdat je dan meer intresten afbetaalt.

Vanaf dat je je looptijd bepaalt hebt, weet je de einddatum van je lening en ook wat je maandlast bedraagt. Je betaalt elke maand evenveel af, waardoor je niet voor onverwachtse omstandigheden komt te staan.

De looptijd van je bootlening kiezen

Baseer de looptijd van je lening niet louter op wat je elke maand wenst af te betalen, maar ook op de levensduur van je boot. Indien je op voorhand weet dat je graag elke vier jaar een nieuw bootje koopt om met te gaan zeilen, ga dan zeker geen lening voor zes jaar aan. In dat geval zal je namelijk na vier jaar een lening moeten afbetalen voor een boot die je niet meer gebruikt én een tweede lening moeten afbetalen voor je nieuwe boot. Dit zou geen verstandige financiële beslissing zijn. Gelukkig kan je met dergelijke factoren makkelijk rekening houden bij het simuleren van je lening. Benieuwd hoe je afbetalingsplan en toekomst er zal uitzien?

simuleer de voordeligste lening

Leave a Comment