Hoe ga je je hogere studies financieren?

studielening

Klaar om de studentenwereld binnen te stappen?  Mooi zo! Of je nu al dan niet voor universitair onderwijs gekozen hebt, studeren kost geld. Je gaat misschien op kot of hebt een bus- of treinabonnement nodig voor een jaar? Een nieuwe laptop en / of gespecialiseerd studiemateriaal? En ga zo maar verder. Als je ouders niet over voldoende financiële middelen beschikken én je net niet in aanmerking komt voor een studiebeurs dan moet je externe hulp zoeken. Wat zijn de mogelijkheden?

Begin alvast met een plan op te stellen zodat je een precies overzicht krijgt van hoeveel je nodig hebt. Zoals gezegd moet je naast de zuivere “onderwijs”-kosten, ook rekening houden met tal van andere uitgaven zoals huisvesting, maaltijden of verplaatsingen. Vergeet trouwens niet na te gaan of je met je studentenkaart niet in aanmerking komt voor kortingen.

Studielening

Zodra je het kostenplaatje kent, kun je beginnen met aan de financiering te werken. Ga eerst na of je niet in aanmerking komt voor een studiebeurs. Informeer je ook bij de sociale dienst van je hogeschool of universiteit. Soms is het zo dat deze instanties een renteloze lening kunnen aanbieden. Een andere mogelijkheid is natuurlijk om een job te zoeken als student. De vraag is natuurlijk of je daar tijd voor zal hebben? Je hoofdprioriteit blijft immers studeren.

Als je ervoor kiest om een studielening aan te gaan, begin dan een eerste informatieronde bij de verschillende kredietverstrekkers. De rentevoeten die banken voor studenten hanteren zijn vaak lager dan de ‘normale’ leningen. Dit is echter niet bij elke kredietverstrekker het geval dus laat de concurrentie spelen. Je kan je vergelijkingsronde makkelijk op het internet doen. Surf naar enkele informatieve of  vergelijkingssites en doe een simulatie online.  Als je denkt de beste aanbieder(s) gevonden te hebben, kan je ook de lening aanvraag via zo’n website doen. Zo’n aanvraag verbind je trouwens nog tot niks.

In tegenstelling tot een studiebeurs, moet een lening terugbetaald worden, samen de verschuldigde intresten. Beslis dus niet te snel om een lening af te sluiten! De kans bestaat dat je het beroepsleven instapt met een berg schulden… Toch blijven hogere studies een mooie investering in je latere loopbaan.

Lening op afbetaling of flexibele geldreserve?

Zoals gezegd bieden sommige financiële dienstverleners specifieke studieleningen aan. In de meeste gevallen zal het gaan om een lening op afbetaling of zal men je een flexibele geldreserve aanbieden.

In het geval van een lening op afbetaling stort de bank een som geld op je bankrekening. Het contract vermeldt de ontleende som, de looptijd van de lening, de frequentie van afbetaling (vaak maandelijks), het bedrag van de afbetalingen en de rentevoet. Een dergelijke formule kan helpen om de kosten aan het begin van het academiejaar te dekken: inschrijvingsgeld, aankoop van boeken en pedagogisch materiaal,…

In het geval van een flexibele geldreserve mag je in het rood gaan op je bankrekening tot een bedrag dat vooraf werd vastgelegd. Op vaste vervaldata betaal je enkel de intresten. Op het einde van het krediet moet je weer op nul staan. Het contract vermeldt de grenzen van de geldreserve, de rentevoet, de frequentie van afbetaling en de einddatum waarop het krediet moet zijn terugbetaald.

Enkel wie al 18 werd, kan in aanmerking komen voor beide formules . In de meeste gevallen zal het krediet echter aan je ouders worden toegekend.
Start hier je aanvraag voor een lening!